6 Tips Agar Daging Rendang Cepat Empuk Dan Tidak Liat DiPagi Raya

Assalamualaikum pembaca blog mahligaivitamin.com serta salam ramadhan yang ke -14 ..sekejap je kan masa berlalu…

Tak lama lagi dah nak raya..dah siap ke biskut raya,baju raya,langsir raya,kereta raya??..opps…kereta baru ke tu??? HEHEHE ..^__^..

Hari raya tanpa ketupat,lemang rasa tak lengkap kan..kalau dah ketupat lemang ada..mestilah daging rendang pun ada kan…uisshh…tertelan air liur membayangkan juadah raya ni..maka memang tak heranlah kalau time puasa lost KG berkilo-kilo..tapi masuk je 1 Syawal naik pulak berkilo-kilo HEHEHE… ^__^’  betul tak..??..betul tak..?? Hehe kolestrol ooo banyak pagi raya..ngeri..haha jangan risau MaMa bagi TIPS CEGAH KOLESTROL yer..supaya lebih yakin untuk makan juadah raya..tak lah rasa bersalah sangat kan…

Ehh..melalut lah pulak..ok MaMa nak share macamana caranya nak percepatkan proses daging rendang kita empuk dan tak liat..makanya tak lah ada adegan gigi palsu tercabut pagi raya yer tak????

daging cepat empuk

TIPS AGAR DAGING CEPAT EMPUK


1) Kalau ikut pesan mak MaMa lah kan..kalau nak daging cepat empuk masukkan sudu atau garfu besi dalam rebusan daging kita tu, masukkan lah sebatang..tapi betul gak pernah lah juga buat..memang cepat juga empuknya..

2) Kalau dalam majlis-majlis kenduri kahwin tukang masak biasa letak beberapa biji panadol untuk cepatkan daging mereka empuk.

3) Daun nangka pun boleh guna pakai untuk lembutkan daging

4) Betik muda, tapi janganlah campak sebiji gitu dalam rebusan daging yer..sila buang kulit serta bijinya terlebih dahulu.kalau buahnya tak ada..tangkainya pun boleh di guna pakai.

5) Tempe bukan je sedap di campur dalam masakan lodeh, tapi boleh juga jadi pelembut daging.

6) Buah keras yang sudah di tumbuk lumat masukkan kedalam rebusan daging anda..

Setakat ni tu jelah yang MaMa tahu dan boleh kongsikan..kalau ada tips-tips lain bolehlah kalian sharing ngan MaMa yer….opss dah nak berbuka ni..sambung di entri yang lain yer…Assalamualaikum….dan selamat berbuka puasa uolss…

Salam Sayang,

MaMa Chantique  

012-7555470

2 thoughts on “6 Tips Agar Daging Rendang Cepat Empuk Dan Tidak Liat DiPagi Raya”

Leave a Comment

Your email address will not be published.