vitamin ibu hamil shaklee set kehamilan shaklee vitamin ibu mengandung trimister satu

6 Vitamin Ibu Hamil Ibu Mengandung Wajib Ambil Untuk Bayi Sihat

Vitamin Ibu Hamil adalah vitamin wajib yang perlu seseorang wanita ambil selepas mengetahui diri mereka berbadan dua.

Cheta kongsikan petikan daripada FB Dr Zubaidi mengenai kepentingan salah satu Vitamin Ibu Hamil iaitu Folik Asid.

FOLIC ACID 1 MG ATAU 5 MG UNTUK WANITA HAMIL?

.
“Assalamualaikum doktor. Saya ada satu soalan berkenaan perbezaan antara folic acid 1mg dengan folic acid 5mg? Kebiasaan wanita hamil 1trimister mengambil folic acid 1mg atau 5mg? Terima kasih.”
.
Wa alaikum mussalam. Pengamalan folik acid ketika hamil adalah penting kerana ia boleh membantu mencegah kecacatan kelahiran terutama masalah kecacatan saraf yang dikenali sebagai neural tube defects.
.
Bagi wanita yang mempunyai hasrat untuk hamil, dicadangkan mengambil folic acid sebanyak 400 mikrogram (mcg) atau 0.4 miligram (mg) setiap hari kerana ia akan membantu kesuburan dan mempersiapkan diri dengan kandungan folic acid dalam darah yang cukup sebaik saja berlakunya persenyawaan antara sperma dan ovum.
.
Dos ini harus diteruskan sehingga hamil pada usia kehamilan 12 minggu. Jika puan tidak mengambil vitamin asid folik sebelum hamil, saya mencadangkan agar segera mengambilnya sebaik sahaja puan mengetahui bahawa puan sedang hamil.
.
Namun ada beberapa kajian oleh pakar bahawa untuk wanita hamil, dos ini harus diambil sebanyak 1 000 mikrogram atau 1 mg. Jika puan diberikan tablet yang mempunyai dos 1000 mikrogram (1mg) puan boleh membahagi dua tablet tersebut untuk diambil setiap hari. Puan juga boleh mengambil satu tablet sehari.
.
Namun begitu ada beberapa keadaan di mana doctor mencadangkan pengambilan dos yang lebih tinggi sebanyak 5000 mikrogram (5mg) apabila wanita yang hamil itu mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat masalah kecacatan saraf di awal kehamilan mereka sehingga berusia 12 minggu.
.
Wanita mempunyai risiko itu ialah wanita yang :
.
1. Wanita atau suami mempunyai masalah kecacatan saraf telah mempunyai kehamilan sebelumnya terjejas oleh kecacatan neural tube defects .

2. Wanita atau suami mempunyai ibubapa atau adik beradik yang mempunyai masalah kecacatan neural tube defects.

3. Wanita yang mempunyai masalah diabetes mellitus.

4. Wanita yang mengambil ubat sebagai rawatan sawan (epilepsy).

Jika puan mengalami mana-mana risiko di atas, eloklah berjumpa doctor bagi membincangkan masalah puan dan doctor akan menasihatkan untuk mengambil dos yang lebih tinggi. Jika puan tidak mempunyai risiko tersebut, dos sebanyak 0.4 – 1.0 mg sehari sudah mencukupi.
.
#HealthDrZubaidi

Haaa…sekarang dah faham kan penerangan doktor tersebut,ni Cheta nak share 6 Vitamin Ibu hamil yang wajib ibu-ibu ambil kalau nak bayi sihat dan kurang risiko.

 

1) B COMPLEX ( KLIK UNTUK INFO LANJUT)

Sepatutnya sebelum pasangan merancang mahukan zuriat, di galakkan si isteri untuk mengambil Vitamin B Complex sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mengandung…

sebabnya janin hanya dapat di kesan se awal minggu ke2 atau ke3 kelahiran sedangkan pada masa itu bahagian tulang belakang baby sudah mula terbentuk..

Apa akan jadi jika ibu-ibu kekurangan vitamin B9 (Asid Folik) di kuatiri bayi akan mendapat masalah tulang belakang atau di kenali sebagai tube Neural Defect…

Di mana tulang belakang bayi terkeluar dari bahagian belakang badan.

vitamin ibu hamil shaklee set kehamilan shaklee vitamin ibu mengandung trimister satu1

Kesian kan baby kita…kerana kealpaan kita, baby yang terpaksa menangung risikonya.

 
ESP Protein ni palinglah Cheta suka…sebabnya apa tau..kalau time pregnant kan Cheta tak berapa lalu nak makan nasi…mak selalu marah..katanya manalah nak dapat tenaga tu kalau tak makan nasi kan…hihihi..
Baikk mak..usah risau..kita ada “pembantu” tambahan..hihihi…serius sejak amalkan ESP memang seakan jadi supermom…nafsu makan tidaklah membuak-buak.. dapat tenaga yang berpanjangan..sebanya ESP ni index glisemiknya rendah (G.I)
Ia melepaskan tenaga tu secara perlahan-lahan…bagus untuk kulit, bagus juga untuk ibu-ibu yang ada masalah GDM tu..sebab ia bantu kawal gula dalam darah..
Protein kan teramat penting untuk bantu pembinaan sel-sel dalam badan..so sangat lah sesuai bantu pembinaan sel dalam badan baby kita kan..bila sel sihat organ yang terbentuk pun insyaAllah sihat dan kuat…
Vitalea ni paling mendapat permintaan tinggi..ramai ibu-ibu hamil diluar sana yang menghadapi masalah HB rendah @ anemia..
Walaupun diaorang dah amalkan pemakanan sayur-sayuraan hijau dan pemakanan yang tinggi iron still juga HB mereka di tahap rendah..ada tu sampai kena admitted ward..
pasal kena bebel dengan nurse memang tak usah cakaplah kan…apa nak buat pekak kan jelah telinga tu kan..huhu…
Memang kita dah makan pelbagai jenis sayuran dan makanan yang tinggi kandungan iron tapi kenapa HB kita still low???..
Sebabnya ibu mengandung ni dia keperluan zat besinya meningkat dua kali ganda dari orang biasa…sedangkan sewaktu kita makan sayur-sayuran tu pula..kena tengok juga..cara kita masak macamana kan….
kalau dah masak goreng-goreng,lama pulak tu..nutrien apa lah yang tinggal kan…
 
Vitamin C ni sangat penting di masa kehamilan…iyerlah untuk Upkan Imun kita supaya tidak mudah jatuh sakit….
Iyer time pregnant kita bukan nya boleh ambil ubat sebarangan kan…pernah satu ketika waktu hamil anak pertama dulu Cheta ni demam selsema..pergi klinik doktor tak bagi ubat pun..tapi doktor suruh makan banyak limau sunkist tu..katanya makanlah selagi mampu untuk bekalan Vitamin C..
Haa…tu dia…doktor pun cakap gitu tau…vitamin C memang mampu untuk cegah kita dari kerap sakit..tapi dengan syarat kenalah konsisten…
Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh kita, Ia juga memainkan peranan penting untuk mengalakkan kesihatan gigi,gusi tulang bahkan secara umumnya terbaik untuk fungsi tubuh kita..
Ingat yer…badan kita tidak mampu untuk menghasilkan Vitamin C sebab tu kita kena sentiasa ambil vitamin C untuk tubuh badan kita melalui pemakanan harian dan juga supplemen.
Bayi sedang membesar memang perlukan banyak kalsium untuk pembentukkan tulang dan gigi yang kuat..
Ia juga memainkan peranan yang penting untuk kesihatan otot tubuh,sistem saraf dan kesihatan jantung bayi.
Ia juga mengelakkan kekejangan kaki @ lebih di kenali sebagai simpul biawak @ tarik mengkarung pada ibu-ibu mengandung lebih-lebih lagi bila usia kandungan sudah masuk ke trimester ke dua dan ketiga…
OsteMatrix kalsium shaklee juga membantu mengatasi masalah semblit yang selalu sangat terjadi pada ibu-ibu mengandung ni…
Omega guard sangat penting untuk ibu -ibu mengandung kerana kajian mengatakan ibu hamil yang mengamalkan Omega EPA dan DHA sangat bagus membantu perkembangan kognitif dan penglihatan bayi.
Ia juga membantu mengurangkan risiko bayi dari mengalami alergik.
Ia juga mengurangkan risiko kelahiran pra matang, menurunkan risiko pre-eklampsia dan juga kekurangan berat bayi sewaktu di lahirkan.
Pengalaman Cheta sendiri, pertambahan berat badan juga terkawal setelah konsisten amalkan Omega guard secara konsisten sepanjang kehamilan.
Berita baiknya buat kalian semua bakal ibu-ibu comel sekalian, ada Promosi tau Set Vitamin Ibu Hamil ni.
Berminat boleh hubungi Cheta tau… :mrgreen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge