6 Vitamin Wajib Untuk Ibu Mengandung Trimester Pertama

Alhamdullilah..tahniah..sujud syukur kala mengetahui isteri kini berbadan dua kan..momen paling indah buat setiap suami isteri …

Tapiiiii…..

Korang tau tak betapa ramainya pasangan di luar sana yang berusaha bermacam-macam cara untuk mendapatkan zuriat…sampaikan ada 1 kisah ni 10 tahun tau dia menanti zuriat..dan akhirnya mencuba VIVIX Shaklee sebagai ikhtiar untuk kesuburan…

Betul lah zuriat ni penyambung kasih sayang cinta dua insan..sampaikan memang kalau dalam 6 bulan berkahwin tu masih tak hamil lagi…Allah rungsingnya rasa hati…





vitamin untuk ibu mengandung



Yerrr..dulu Cheta pun macam tu..masuk usia perkahwinan ke 8 bulan lah barulah positif ..huhuhu..sebelum tu..setiap kali period datang surelah akan sedih punya…nangis..mood swing seharian tu..

Tambah2 lak..bila dengar kawan-kawan yang kawin kemudian ni..diaorang lak preggy dulu..huaaa..stress tau..

Siap ada jadual kat dinding tanda mana time subur mana time period..siap standby UPT banyak-banyak dalam laci…ohooooiiiii..giler kan..

Tapi tulah kenyataan…itu belum setahun usia perkahwinan..dah tak tentu arah macam tu..apatah lagi yang bertahun-tahun menunggu zuriat kan…

Ehhhh..panjang lak intronya..hahhahah..hadoiii bila berbicara dari dalam hati memang beginilah jadinya…hihihi…

KENAPA SUPPLEMEN ATAU VITAMIN IBU HAMIL @ MENGANDUNG ITU DI GALAKKAN BAHKAN SEPATUTNYA WAJIB

Kalau kita dah di sahkan hamil kan ke wajib mendaftarkan diri untuk buka buku pink kan…lepas dah report segala bagai..check BP,check HB,check berat, check urine Check segala history penyakit family..last sekali kita akan di bagi Vitamin Prenatal @ Vitamin Ibu mengandung yang terdiri daripada 
1) Iron
2) Vitamin C
3) vitamin B @ Asid Folik

kan..kan..betul tak???…

Sebab apa semua vitamin tu di galakkan untuk ibu mengandung apa manfaatnya untuk BAYI??? 

  • Untuk mengurangkan risiko kecacatan janin sewaktu fasa kehamilan
  • Untuk mengurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Untuk mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi lahir.

Apa pula manfaatnya untuk IBU?????

  • Membantu memberi kekuatan dan bantu wanita hamil untuk mendapat kesihatan,kecergasan dan tenaga yang berpanjangan sepanjang kehamilan.
  • Membantu mengurangkan risiko kekurangan nutrisi di kalangan wanita hamil yang loya-loya ,muntah dan tidak punya selera makan di awal kehamilan.

VITAMIN UNTUK IBU MENGANDUNG TRIMESTER PERTAMA

Ok Jom Cheta kongsikan 6 Vitamin Untuk Ibu Mengandung Trimester Pertama….awal-awal mengandung ni badan kita barulah nak membiasakan diri dengan kehadiran janin kan..jadinya kita perlukan berikan nutrien yang terbaik untuk janin dan badan kita…


1) B COMPLEX ( KLIK UNTUK INFO LANJUT)

Sepatutnya sebelum pasangan merancang mahukan zuriat, di galakkan si isteri untuk mengambil Vitamin B Complex sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mengandung…

sebabnya janin hanya dapat di kesan se awal minggu ke2 atau ke3 kelahiran sedangkan pada masa itu bahagian tulang belakang baby sudah mula terbentuk..

Apa akan jadi jika ibu-ibu kekurangan vitamin B9 (Asid Folik) di kuatiri bayi akan mendapat masalah tulang belakang atau di kenali sebagai tube Neural Defect…

Di mana tulang belakang bayi terkeluar dari bahagian belakang badan.

kepentingan asid folik untuk ibu hamil
Kesian kan baby kita…kerana kealpaan kita, baby yang terpaksa menangung risikonya…


ESP Protein ni palinglah Cheta suka…sebabnya apa tau..kalau time pregnant kan Cheta tak berapa lalu nak makan nasi…mak selalu marah..katanya manalah nak dapat tenaga tu kalau tak makan nasi kan…hihihi..

Baikk mak..usah risau..kita ada “pembantu” tambahan..hihihi…serius sejak amalkan ESP memang seakan jadi supermom…nafsu makan tidaklah membuak-buak.. dapat tenaga yang berpanjangan..sebanya ESP ni index glisemiknya rendah (G.I) 

Ia melepaskan tenaga tu secara perlahan-lahan…bagus untuk kulit, bagus juga untuk ibu-ibu yang ada masalah GDM tu..sebab ia bantu kawal gula dalam darah..

Protein kan teramat penting untuk bantu pembinaan sel-sel dalam badan..so sangat lah sesuai bantu pembinaan sel dalam badan baby kita kan..bila sel sihat organ yang terbentuk pun insyaAllah sihat dan kuat…


Vitalea ni paling mendapat permintaan tinggi..ramai ibu-ibu hamil diluar sana yang menghadapi masalah HB rendah @ anemia..

Walaupun diaorang dah amalkan pemakanan sayur-sayuraan hijau dan pemakanan yang tinggi iron still juga HB mereka di tahap rendah..ada tu sampai kena admitted ward..

pasal kena bebel dengan nurse memang tak usah cakaplah kan…apa nak buat pekak kan jelah telinga tu kan..huhu…

Memang kita dah makan pelbagai jenis sayuran dan makanan yang tinggi kandungan iron tapi kenapa HB kita still low???..

Sebabnya ibu mengandung ni dia keperluan zat besinya meningkat dua kali ganda dari orang biasa…sedangkan sewaktu kita makan sayur-sayuran tu pula..kena tengok juga..cara kita masak macamana kan….

kalau dah masak goreng-goreng,lama pulak tu..nutrien apa lah yang tinggal kan…

vitamin untuk ibu mengandung

Vitamin C ni sangat penting di masa kehamilan…iyerlah untuk Upkan Imun kita supaya tidak mudah jatuh sakit….

Iyer time pregnant kita bukan nya boleh ambil ubat sebarangan kan…pernah satu ketika waktu hamil anak pertama dulu Cheta ni demam selsema..pergi klinik doktor tak bagi ubat pun..tapi doktor suruh makan banyak limau sunkist tu..katanya makanlah selagi mampu untuk bekalan Vitamin C..

Haa…tu dia…doktor pun cakap gitu tau…vitamin C memang mampu untuk cegah kita dari kerap sakit..tapi dengan syarat kenalah konsisten…

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh kita, Ia juga memainkan peranan penting untuk mengalakkan kesihatan gigi,gusi tulang bahkan secara umumnya terbaik untuk fungsi tubuh kita..

Ingat yer…badan kita tidak mampu untuk menghasilkan Vitamin C sebab tu kita kena sentiasa ambil vitamin C untuk tubuh badan kita melalui pemakanan harian dan juga supplemen.

Bayi sedang membesar memang perlukan banyak kalsium untuk pembentukkan tulang dan gigi yang kuat..

Ia juga memainkan peranan yang penting untuk kesihatan otot tubuh,sistem saraf dan kesihatan jantung bayi.

Ia juga mengelakkan kekejangan kaki @ lebih di kenali sebagai simpul biawak @ tarik mengkarung pada ibu-ibu mengandung lebih-lebih lagi bila usia kandungan sudah masuk ke trimester ke dua dan ketiga…

OsteMatrix kalsium shaklee juga membantu mengatasi masalah semblit yang selalu sangat terjadi pada ibu-ibu mengandung ni…


Omega guard sangat penting untuk ibu -ibu mengandung kerana kajian mengatakan ibu hamil yang mengamalkan Omega EPA dan DHA sangat bagus membantu perkembangan kognitif dan penglihatan bayi.

Ia juga membantu mengurangkan risiko bayi dari mengalami alergik.

Ia juga mengurangkan risiko kelahiran pra matang, menurunkan risiko pre-eklampsia dan juga kekurangan berat bayi sewaktu di lahirkan.

Pengalaman Cheta sendiri, pertambahan berat badan juga terkawal setelah konsisten amalkan Omega guard secara konsisten sepanjang kehamilan.

vitamin untuk ibu mengandung

Nak dapatkan Set Hamil premium Shaklee???.. senang je samaada anda nak shopping sendiri mengunakan debit/credit kad dengan menekan button buy now di bawah atau boleh je hubungi Cheta melalui Wassap…



Konsultasi eksklusif dan percuma akan di berikan hanya untuk pelanggan Cheta sahaja…

tekan gambar di bawah untuk direct wassap Cheta yer…













2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge