Apakah Ubat Penyakit Asthma @ Semput @ Lelah Selain Nebulizer Dan Inhaler?

Cheta adalah salah seorang penghidap asma atau semput atau lelah di zaman kanak-kanak. Memang dulu pantang tersilap makan, atau terkena habuk ,ataupun cuaca terlalu sejuk…semput atau asma ni akan menyerang…

Ingat lagi, dulu ada 1 hari tu curi-curi makan aiskrim..hihihi iyerlah kan bebudak mana lah yang tak suka aiskrim??? yer tak…entah kenapa tetiba je jahat beno tekak ni nak makan..padahal dah tau tu..” kalau makan aiskrim ni for sure akan semput” 

Tapiiii…..hihihi dah nama pun budak kan…bedal jelah labu…hahahha…so makan lah dengan lahapnya…sedap kot kan…hihihi…and malam tu seperti yang di jangka…dah mula bunyi wheezing…tarik nafas terasa ketat….bila tengok di cermin tu bila tarik je nafas..nampak lekuk di leher…huhuhu apa nak panggil yer..susah pulak…hahaha..hanya yang semput je tau..hihihi

omega guard untuk ubat asma



So bila dah gitu…nafas jadi pendek…susah sangat nak nafas tak cukup oksigen..endup terpaksa di kejorkan ke hospital untuk nebulizer…sedut ler gas tu…udah tak dengor kata kan..haaa..mendapat ler jawabnya…

bila kerap di neb, doktor sarankan untuk pakai inhaler..

Jadinya bila Cheta kerap di datangi oleh ibu bapa yang mempunyai anak yang menghidap asma ni…Cheta memahami..di sebabkan pengalaman sendiri zaman kanak-kanak dulu…

Iyerr….nak main ngan kawan-kawan terbatas…tak boleh penat sangat…semput. Nak berlari lama sikit…semput…

Silap makan..lagilah naya…

Cuaca sejuk atau terlampau panas pun boleh jadi faktor asma atau semput ni menyerang…

Soooo….bila terpandang anak-anak kecil yang semput ni..seolah-olah Cheta terpandang diri sendiri waktu kecil..

Anak-anak ni kebanyakkan akan tak cukup rest…semput atau asma ni biasa di iringi dengan batuk-batuk…so kalau dah batuk tu faham-faham jelah mana maunya nak lena kan…

Kalau yang mana tambah teruk tu,akan di iringi dengan muntah-muntah…huhu..

SIMPTOM ASMA ATAU SEMPUT

1) Wheezing ( wheezing ni bunyinya seakan bersiul ketika kita menarik nafas)

2) Sukar untuk bernafas, atau pernafasaan tersekat-sekat.

3) Dada terasa sangat ketat, nafas jadi pendek

4) Batuk-batuk

5) Ia berlaku kerap dan sering berulang-ulang.

6) Menjadi lebih buruk di kala malam hari dan juga awal-awal pagi.

7) Asma tiba-tiba datang menyerang bila berhadapan dengan benda atau sesuatu yang kita alah, contohnya habuk,bulu binatang dan sebagainya

Simptom asma tidak sama untuk setiap individu,terkadang tu ia boleh bertukar-tukar dan juga boleh menjadikan ia lebih buruk..

ubat asma semput lelah



BILA ASMA MENYERANG…

Ok part ni..parents kena more alert, jangan biarkan anak yang ada asma ni sorang-sorang main sendiri..BIG NO ok!!!..

Sebabnya kadang kala asma menyerang tidak kira waktu,dan di takuti bila asma tu menyerang pada tahap yang sangat extream…

Tanda asma kronik menyerang..

1) Wheezing, batuk-batuk, dada terasa ketat berlaku dengan kerap dan berpanjangan.

2) Terlalu sukar untuk bernafas,sampaikan nak bercakap pun tak boleh..apatah lagi nak makan atau tidur..

3) Pernafasan dia sangat laju..

4) Denyutan jantung yang sangat laju

5) Kepenatan, pening-pening,berada seolah-olah keliru.

6) bibir dan tangan kebiruan

7) Pengsan

Kalau dah dalam situasi di atas, kebiasaannya inhaler (kaler biru) tu dah memang tak kan berkesan, cecepat lah bawak diaorang pergi emergency secepat mungkin..

ubat asma semput lelah



ADA KE CARA ALTERNATIF UNTUK BANTU ATASI MASALAH ASMA NI???

Ubat untuk asma lelah semput
Cheta sarankan untuk konsisten amalkan minyak ikan Omega Guard Shaklee…sebab apa..Omega Guard mengandungi Omega-3 di mana ia mempunyai sifat anti-inflammation atau anti-radang..di mana ia sangat membantu mengatasi masalah asma..melegakan saluran pernafasan.

PENGALAMAN MEREKA YANG TELAH MENGUNAKAN OMEGA GUARD

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput

Ubat untuk asma lelah semput


Berilah peluang pada anak-anak kita untuk menikmati zaman kanak-kanak mereka sepuasnya tanpa perlu di batasi dengan Penyakit Asma ni…

Kesian mereka…bantu mereka untuk hidup lebih sihat..kita cuma berusaha..selebihnya kita serahkan segalanya pada Allah…Yang menyembuhkan DIA juga kan…

Nak Shopping online???? Just klik je gambar di bawah..jangan risau transaksi anda selamat..Selepas pembelian boleh hubungi Cheta untuk konsultasi percuma.

Nak hubungi Cheta melalui Whatsapp?? Just tekan je gambar di bawah..

Salam Sayang;

Eita @ Cheta @ MaMa Chantique

012.7555.470


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge