kaki kejang waktu hamil testimoni ostematrix ibu mengandung tiada kejang kaki tak de cramp tengah malam6

Atasi Kaki Kejang Semasa Hamil Buat Ibu Mengandung Tidur Lebih Lena

Kaki kejang atau simpul biawak atau tarik mengkarung adalah keadaan di mana situasi yang sangat menyakitkan buat ibu hamil. Mana taknya ,tengah syok-syok di buai mimpi tengah malam tiba-tiba je kaki kejang di bahagian betis, mau tak terkejut, kalau Cheta dulu masa mengandung memang pantas je bangun terus automatik tangan urut betis.. 😛 tak pun menjerit sambil goyang laki kat sebelah  :mrgreen:

Kesakitan tu berlangsung untuk beberapa minit tau..kadang nangis di buatnya. Tapi kaki kejang ni walaupun menyakitkan ibu hamil, tapi taklah sampai memudaratkan kandungan.

Biasa kaki kejang ni berlaku pada trimester kedua dan ketiga,kalau ikut logik cheta masa tu berat badan kita pun dah bertambah kan,tak mustahil lah kalau ia menganggu otot kaki kita. Tu ikut logik akal Cheta lah hahaha..tapi kalau ikut kata pakar perbidanan ia di sebabkan hormon kehamilan progesteron yang memberi bebanan dan kesan kepada otot kaki.

Katanya lagi,asid yang terkumpul dalam serat otot yang menyebabkan  kita kaki kejang. Biasa ia kerap terjadi pada waktu malam terutama waktu tidur dan cuaca sejuk. Ada juga wanita yang mengalami kejang kaki waktu memandu,ketika menyarung seluar, menaiki tangga,dan paling kerap sekali berlaku ketika menukar posisi sewaktu tidur malam.

Selain itu faktor perut yang semakin membesar juga memberikan tekanan pada otot kaki. Paling yang menjadi faktor ialah kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium dan mangnesium dalam darah turut menjadi penyumbang utama punca terjadinya kaki kejang.

Kaki Kejang Apa Nak Buat?

 

Bila mana terjadinya kaki kejang ni ,ibu-ibu perlu serta merta menegakkan hujung kaki ,sampailah terasa kesakitan itu hilang. Lepas tu barulah cuba perlahan-lahan untuk berjalan seperti biasa.

Ibu hamil perlulah berusaha untuk mencukupkan keperluan nutrisi terutama pengambilan kalsium dan magnesium. Bukan itu sahaja, vitamin hamil yang lain turut penting di saat kehamilan untuk pastikan ibu dan bayi sentiasa dalam keadaan sihat dan terhindar dari sebarang risiko-risiko kehamilan yang lain.

Vitamin Ibu Hamil (KLIK SINI)

 

Testimoni Ibu Hamil Hilangkan Kaki Kejang

 

kaki kejang waktu hamil testimoni ostematrix ibu mengandung tiada kejang kaki tak de cramp tengah malam

Saya suka Ostematrix sebab bila bangun pagi rasa fresh .Pagi-pagi pun mudah nak membuang. Belum pernah rasa lenguh-lenguh atau sakit pinggang jika amalkan oste ni.

Masa hamil pula,kaki cramp tu tak menyinggah. Anak yang lahir pun mempunyai tulang kuat dan cepat tumbuh gigi.

Pn Suraya Mohammad

 

kaki kejang waktu hamil testimoni ostematrix ibu mengandung tiada kejang kaki tak de cramp tengah malam1

Masa Ain mengandung anak kedua dah jarang sesangat cramp kaki. Tak macam first pregnancy (belum consume Ostematrix) yang almost every night cramp kaki yang menyakitkan.

Lagi best bila bangun pagi pun senang dan fresh,walaupun tidur lambat,malam bangun beberapa kali untuk menyusu,masa tidur pun 4-6 jam saja.

Kalau Ain travel jauh-jauh pun dah tak lenguh kaki atau sakit badan even berjam-jam dalam kereta.

Pn Ainiah Zulkefli

kaki kejang waktu hamil testimoni ostematrix ibu mengandung tiada kejang kaki tak de cramp tengah malam12

Saya sukakan Ostematrix sebab ia adalah teman wajib saya sebelum tidur. Saya makan non-stop sejak hamil dan menyusu sepanjang 4 tahun ini. Tiada cramp,sakit pinggang,sakit gigi dan sembelit.

Ostematrix  juga pernah jadi my milkbooster especially bila period. Paling best sebab dapat tidur lena dan bangun subuh pun senang.

Pn Jacky Bass

 

kaki kejang waktu hamil testimoni ostematrix ibu mengandung tiada kejang kakitak de cramp tengah malam

Masa saya pregnant twin ,setiap malam sebelum tidur memang ambil 6 biji sehari. memang jarang sangat kena simpul biawak or kaki krem (kaki kejang).

Masa berpantang pula,masalah sembelit tiada lagi dan tak perlu pergi ketoilet sebab bersalin czer. Dan satu lagi saya ni memang tak boleh nak telan susu fresh. Jadi Ostematrix ini sangat membantu.

Pn Shieda Balqis

 

Berminat boleh hubungi Cheta tau…  😆

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge