Atasi Masalah Sembelit/Buasir

Setiap orang pasti pernah mengalami sembelit, rasa yang pedih,sakit,ngeri dan takut sangat menghantui setiap kali ingin membuang air besar. mari kita dalami apa itu sembelit, faktor- faktor penyebab sembelit,dan cara mengatasi masalah sembelit.
Apa itu Sembelit?
Sembelit adalah gangguan pencernaan di mana seseorang mengalami pengerasan najis yang berlebihan sehingga sukar untuk di buang atau di keluarkan dan akan menyebabkan kesakitan yang hebat kepada penderitanya.
                                             Perbezaan Antara Usus Normal Dan Tidak Normal


Faktor-Faktor Penyebab Sembelit
Di sini saya senaraikan beberapa faktor yang menyebabkan sembelit terjadi antaranya ialah:-
 • Wanita yang sedang hamil,– Kebiasaannya akan mengalami sembelit kerana peningkatan hormon progestron yang tinggi dapat menyebabkan otot menjadi lebih relaks ( untuk menyokong pertumbuhan bayi) termasuklah otot pada usus yang menyebabkan perjalanan makanan ke sistem penghadaman lebih perlahan.Keadaan ini akan lebih ketara ketika kandungan memasuki usia Trimester ke 3,di mana berat bayi lebih menekan rektum si ibu. Untuk pengetahuan ibu mengandung pil zat besi yang di bekalkan kepada anda juga salah satu penyebab kepada masalah sembelit.
 • Kurang Serat / Fiber – Kurangnya memakan sayur-sayuran dan buah-buahan antara salah satunya penyebab terjadinya sembelit.
 • Pengambilan ubat-ubatan yang tertentu seperti morfin,derivatnya,atropin,garam logam(bismuth,besi dan kalsium),kerana ubat-ubat tersebut boleh menarik air sehingga membuatkan najis menjadi keras,dan ini yang menyebabkan masalah sembelit.
 • Kurang Olahraga/senaman.
 • Emosi – Orang yang emosi atau dalam keadaan tertekan ususnya menjadi kejang,sehingga pergerakkan usus terhenti dan usus besar menyerap kembali cairan najis,dan mengakibatkan najis semakin keras

                                                            Bristol Stool Chart
Tips Pemakanan Yang Baik Untuk Mengatasi Masalah Sembelit.

Berikut ini adalah beberapa tips pemakanan yang dapat memperbaiki pola makan anda dan dapat membantu anda meringankan masalah sembelit.
 • Tambahkan Sayuran – Anda tidak perlu terlalu mengira jumlah serat yang perlu di ambil,cukup sekadar anda pastikan memakan 2 mangkuk buah dan 2 setengah mangkuk sayura- sayuran setiap hari.Beli sayur-sayuran atau buah-buahan untuk kudapan serta tambahkan buah kering yang di cincang ke dalam oatmeal dan sereal.
 • Pilih Biji-bijian – Gantikan pengambilan roti putih.nasi putih dan pasta biasa dengan roti gandum dan pasta gandum dan beras merah. Makan lebih banyak gandum,sereal multi-grain,namun sila pastikan untuk memilih yang rendah lemak dan gula.
 • Perbanyakkan Kekacang.- Ganti daging dengan buncis atau hidangan kekacang setidaknya sekali atau dua kali seminggu.
 • Tambahkan serat secara bertahap – Lakukan perubahan perlahan-lahan selama seminggu atau lebih kerana meningkatkan serat terlalu cepat dapat menyebabkan kembung dan gas. Bersabarlah kerana mungkin tubuh anda memerlukan waktu untuk menyesuaikan perubahan.
 • Pertimbangkan Supplement-suplement yang boleh menambahkan serat sekaligus mengurangi masalah sembelit.
 • Perbanyakkan minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

Supplemen Shaklee Dapat Mengatasi Masalah Sembelit

set sembelit

Omega Guard- Baik untuk sendi dan otot.Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat dari tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.
Ostematrik – Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.
Zinc Complex – Di sarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zinc Complex membantu Menyembuhkan Luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=67845006067b1ce96cc0e291320e7149
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama:  Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge