cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

Cara Menghilangkan Sakit Lutut Dan Sendi Dengan Pantas

Sememangnya ramai yang tercari-cari cara menghilangkan sakit lutut dan sendi dengan pantas. Iyerlah sakit lutut dan sendi membataskan pergerakkan kita, bila pergerakkan terbatas, aktiviti seharian kita juga tersekat.

Rasa tak seronoklah kan bila jadi begitu. Tak kurang juga, ramai anak-anak yang juga mencari ubat sakit lutut dan sendi untuk ibu bapa mereka, al maklumlah semakin berusia ibu bapa kita akan sering mengalami masalah lutut dan sendi, sehinggakan mereka ini sukar untuk beribadah dan menjalani rutin harian.

Siapa Yang Sering Mengalami Sakit Sendi Dan Lutut?

Gejala sakit lutut dan sendi seringkali terjadi pada golongan yang berusia,namun tidak semestinya golongan muda tidak merasakannya.Sakit sendi dan lutut membuatkan pergerakkan seseorang itu terbatas, hendak melakukkan sesuatu aktiviti itu terasa sangat menyeksakan,namum apakah anda mengetahui apakah itu sakit lutut dan sendi..ok jom kita semak apa itu sakit lutut dan sendi.

cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

Jenis-Jenis Radang Sendi

Terdapat dua jenis radang sendi yang biasanya terjadi dan bagaimana kita boleh membezakannya.

1)Osteoarthritis

2)Rheumatoid Arthritis

1)Osteoarthritis

Merupakan kehausan arthritis. Gejala ini di sebabkan oleh kerosakkan jaringan tulang rawan.

2)Rheumatoid Arthritis

Merupakan jenis peradangan arthritis yang terjadi ketika sistem kekebalan tubuh tidak bekerja dengan betul.

 

Ikuti Penjelasan Cheta Cara Menghilangkan Sakit Lutut Dengan Cepat Selamat Dan Berkesan

Apa itu Osteoarthritis???

Osteoarthritis disebut juga penyakit sendi degeneratif. Ia merupakan akibat dari terlalu kerap mengunakkan sendi,misalnya kerana terlalu kerap bersukan,obesity ataupun penuaan.

Jika anda seorang atlet atau penari,anda mungkin tertanya-tanya kenapa pinggang anda sakit saat anda turun dari katil pada waktu pagi. Sebaiknya rujuk doktor anda kerana peyakit ini biasanya akan menyerang lebih awal pada atlet atau mereka yang mengalami kecederaan sewaktu muda.

Osteoarthritis seringkali terjadi pada sendi yang menanggung berat badan,misalnya lutut, pinggang,kaki dan tulang belakang. Ia juga datang secara bertahap-tahap selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Pada osteoarthritis ,tulang rawan akan rosak secara bertahap,tulang rawan adalah bahan licin yang menutupi hujung tulang. semakin kerosakkan bertambah tulang rawan akan semakin terkikis dan tidak akan dapat berkerja melindungi sendi seperti dulu.

Apa Itu Rheumatoid Arthritis??

Rheumatoid Arthritis adalah sejenis peradangan sendi kronik yang biasanya terjadi pada sendi di kedua sisi tubuh,seperti tangan,pergelangan tangan atau lutut.

Selain mempengaruhi sendi,rheumatoid arthritis kadang kala dapat mempengaruhi kulit,mata,paru-paru jantung,darah atau urat saraf.

Antara perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami sakit sendi adalah:-

 • Melakukan aktiviti yang berat, seperti mengangkat berat.
 • Postur yang tidak betul semasa mengangkat beban berat menyebabkan terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak menyebabkan sakit sendi terjadi.
 • Obesiti
 • Kecacatan anggota
 • Kecederaan akibat kemalangan ataupun bersukan.
 • Sakit sendi arthritis
 • Sakit dari pangkal saraf (seperti saraf yang terhimpit)
 • Penyakit tulang
 • Ketumbuhan
 • Jangkitan kuman
 • Penyakit Kronik
 • Ubat-ubatan.

Anda juga boleh meringankan kesakitan sakit sendi(ringan) dengan cara merawatnya sendiri:-

 • Merehatkan sendi dengan pengunaan pengampu (Splint)
 • Mengunakan ais yang di lipat dalam tuala pada sendi yang tercedera sekurang-kurangnya 30 minit untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan atau keradangan.
 • Selangkan penggunaan pek sejuk dan panas selepas 3 hari. Urutan lembut membantu peredaran darah.
 • Kurangkan berat badan
 • Pada kaum wanita gunakan kasut bertumit rendah.
 • Makan ubat sakit sendi

Vitamin Yang Membantu Menyokong Kesihatan Sendi Dan Lutut

Sekiranya anda tercari-cari supplemen untuk di berikan kepada diri anda dan juga mereka yang tersayang sebagai langkah menyokong kesihatan sendi yang berpanjangan,Shaklee ada menyediakan Set Vitamin Sakit Lutut Dan Sendi yang sangat-sangat membantu.

cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

1) Vivix

Vivix mengandungi Resveratrol. Resveratrol boleh membantu;

1) Mengekalkan dan memperbaiki fungsidan struktur sendi.
2) Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.

Seterusnya mengekalkan penyelengaraan yang baik pada sendi normal juga memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah faedah yang positif daripada segi;

– Kelebaran ruang sendi ( Joint Space Width On Radiographs)
– Pergerakkan
-Kekakuan (Stiffness)
– Ketidakselesaan sendi.

2) Omega Guard

Mengurangkan inflamasi,kerana omega guard adalah omega 3 yang melambatkan degradasi tulang rawan. Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi. Omega juga bertindak sebagai pelincir ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

Kajian terkini menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega-3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada hanya mengambil glukosamina sahaja.

3) Ostematrik

Kalsium penting untuk kesihatan otot,tulang dan ligamen, manakala magnesium pula di perlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.

Kajian menunjukkan pengambilan kalsium bukan sahaja membantu menguatkan tulang bahkan ia juga membantu mengurangkan gejala osteoporosis.

#1 Testimoni Sakit Lutut Dan Sendi Berkurang

cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

#2 Testimoni Sakit Lutut Dan Sendi Berkurang

cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

 

#3 Testimoni Sakit Lutut Dan Sendi Berkurang

cara-menghilangkan-sakit-lutut-dan-sendi

Pencegahan awal boleh menjadikan kita sihat pada masa akan datang. Sama ada kita penghidap sakit sendi atau tidak adalah penting untuk kita mendapatkan nutrisi sendi seiring dengan peningkatan usia kita.

Nak dapatkan Vivix dengan harga Promosi Klik di bawah.

promosi vivix shaklee vivix shaklee pengedar vivix shaklee promosi shaklee 2018 vivix shaklee

Namun yang lebih penting,jangan jadikan sakit sendi dan lutut ini menganggu pergerakkan orang tersayang kita, jadikan ia sebagai hadiah buat ibu bapa kita, kecik pelaburannya tapi amat besar manfaatnya buat ibu bapa kita.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin Untuk Sakit Lutut Dan Sendi ini, saya adalah pengedar sah anda seluruh Malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut, atau hanya klik gambar di bawah untuk direct wasap tanpa perlu simpan number;

pengedar-shaklee-vivix-pontian

 pengedar-vivix-pontian-pengedar-shaklee-pontian

 

 

4 thoughts on “Cara Menghilangkan Sakit Lutut Dan Sendi Dengan Pantas”

  1. Kena faham, supplemen bukan ubat,means supplemen dia support lopong-lopong nutrisi dalam badan kita,analoginya macam keretalah,minyak kena selalu topup kan, kalau tak de minyak kereta tak bergerak. kalau tak servis kereta lama-lama kereta performance pun drop..gitulah juga badan kita ni, kena kasi nutrisi yang berkhasiat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.