Cara Rawatan Psoriasis,Tips Kurangkan Gatal Serta Testimonial Pesakit Psoriasis

Cara rawatan Psoriasis ni ada bermacam-macam jenis, bergantung pada tahap Psoriasis itu sendiri.

Psoriasis adalah masalah keradangan pada kulit yang menyebabkan kulit kelihatan merah,
bersisik dan berkerak tebal di bahagian tubuh badan terutamanya,kaki,badan,siku,
bahagian bawah badan,lutut,tangan dan kulit kepala.

Cara Rawatan Psoriasis

Rawatan mengatasi psoriasis ini bergantung kepada:

1)Tahap Psoriasis

2)Jenis Psoriasis

3)Kawasan Kulit Terjejas Akibat Psoriasis

4)Tindakbalas Pesakit Tehadap Psoriasis

Ada pelbagai cara rawatan psoriasis yang biasa di jalankan,
antaranya pengunaan krim-krim sapu,ubat-ubatan tertentu serta terapi cahaya.

TIPS KURANGKAN GATAL PADA KULIT PSORIASIS

1)Elak Kulit Jadi Kering

Kulit yang kering membuatkan rasa gatal timbul, seeloknya pastikan kulit sentiasa lembab..
Kalau ikut pengalaman saya, saya akan sapukan vitamin E pada kawasan kulit yang psoriasis.
Vitamin E, bukan sahaja mampu melembabkan kulit bahkan ia mampu untuk menghilangkan parut Psoriasis itu sendiri.
cara-rawatan-psoriasis

 

2) Elakkan Makanan Yang Gatal Dan Membuatkan Simptom Psoriasis Timbul

Bab makanan ni pada saya, kena tuan badan sendiri yang kenal pasti try n error…tapi saya memang semampu mungkin akan mengelak untuk makan makanan di bawah..
Lagi satu yang paling utama tolonglah untuk kurangkan pengambilan gula putih, masa psoriasis saya teruk dulu,saya elak makan gula putih hanya dalam masa 3 minggu, dapat lihat perubahan kulit semakin baik dan kurang meradang..

cara-rawatan-psoriasis

3) Elakkan sabun atau bahan pewangi

Ini sangat benar, sebabnya kebanyakkan sabun wangi atau minyak wangi mengandungi bahan yang boleh menyebabkan iritasi kulit.
Dulu semasa saya, semborono (sebarangan) mengunakan shower (sabun mandian) saya dapati kulit saya selepas mandi terlampau kering dan sekaligus menyebabkan kegatalan dan merah-merah akan keluar secara tiba-tiba.
Kegatalan yang amat sukar untuk di ungkap dengan kata-kata, menyebabkan adakalanya saya akan menangis seperti anak kecil huhuhuhu….
Tapi, selepas saya mencuba mandi mengunakan BASIC H alhamdullilah dah tiada isu kulit kering selepas mandi.

4) Kawal Stress

Pesakit psoriasis perlu lebih bijak untuk mengawal stress. Kadang kala untuk menahan diri dari mengaru itu juga boleh menyebabkan stress bertambah.
Kalau saya, saya amalkan ambil B-Complex untuk membantu saya untuk lebih tenang.
Psoriasis akan lebih memburuk jika pesakit psoriasis tidak mampu untuk mengawal stress.

5) Ambil Supplemen Tambahan

Menurut National Psoriasis Foundation, mengambil supplemen tambahan seperti EPO, Vitamin D, Minyak ikan Omega -3, Anggur, Glucosamine and Chondroitin mampu untuk mengurangkan simptom psoriasis.
Namun apa pun berbincanglah dengan pakar anda dahulu sebelum mengambil apa-apa jenis supplemen.

6) Jumpa Pakar Anda

Setiap orang tahap Psoriasisnya berbeza, agak sukar mayatakan cara yang mana satu mampu untuk meringankan simptom psoriasis anda..
Sebaiknya anda berjumpa dengan pakar dermatologi supaya pakar tersebut dapat menganalisa tahap Psoriasis anda.

CARA RAWATAN PSORIASIS SECARA NUTRISI SUPPLEMEN

Apa yang Cheta amalkan selama ini untuk mengurangkan Penyakit Psoriasis ni???

 

psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

 

1)Vivix

– Supplemen resveratrol tinggi dengan anti-oksidan bertindak dengan 4 cara iaitu:

#1- Membantu Pembaikkan sel ( Mencegah Keradangan)

#2- Perlindungan Sel( melindungi dari pembentukkan AGE protein)

#3- Menguatkan tenaga sel ( tingkatkan penghasilan mitokondria)

#4- Serta meningkatkan prestasi sel

2)ESP

Membantu pertumbuhan sel kulit baru yang lebih sihat

3)Omega Guard

Bersifat anti radang.Membantu mengurangkan radang kulit psoriasis dan ekzema.

4)Vitamin C

Antioksidan dan membantu menghasilkan kolagen untuk kulit lebih sihat.

5)B-Complex

Penenang Saraf, anti Stress. Tekanan punca utama simptom penyakit Psoriasis menjadi semakin teruk.

6)Vitamin E

Selain makan, Cheta picit untuk di sapukan pada kulit yang effected, ia boleh memberikan kelembapan dan mengelakkan kulit menjadi kering.Selenium yg terdapat dalam Vitamin E membantu melindungi kesan oxidative stress.

7)OsteMatrik

Vitamin D membantu plak menipis dan kurang berkerak .

8)Vitalea Multivitamin & Mineral

Kromium yang terdapat di dalam vitalea membantu mengawal ketagihan gula putih yang berlebihan. Gula putih menyebabkan simptom Psoriasis menjadi aktif.

9)GLA Complex

Evening Primrose Oil yang terdapat di dalam GLA membantu menstabilkan hormon dan membantu untuk menghasilkan kulit yang sentiasa lembap dan sihat.

Set ini bernilai RM1407.63 jika anda inginkan diskaun 15-25% hubungilah saya untuk berdaftar menjadi ahli Shaklee…bukan sahaja anda lebih untung bahkan anda juga sudah layak untuk menerima Cash Bonus…haaa kan lebih berganda untung tu kan…
 

APA KATA MEREKA YANG TELAH MENCUBA?

“[ Review Psoriasis & Vivix ]

 
Ok seperti yang di janjikan…saya nak share satu kisah Psoriasis… Kalau di lihat pada keadaan beliau pada luaran..Tiada siapa sangka yang dia menderita menahan sakit ini..
 
Hampir keseluruhan badan di serang kecuali muka dan tapak tangan..
 
Dan paling menyedihkan..beliau pernah di tahan wad dan keadaan memang agak kritikal. seluruh tubuh bersalin kulit. Tak boleh kena sedikit pun cahaya. memang kesian…dan lebih menyedihkan masa tu doc kata u ada peluang 50-50 sahaja. Allahuakhbar..
 
Entah bagaimana tiba-tiba dia whatsapp saya dan beritahu ingin cuba VIVIX. Maybe dia tahu tentang vivix ni dari pembacaan atau sebagainya. Sebab saya tak pernah cerita DIRECT pada beliau pasal vivix ni pun.
 
Pertama dia memilih Vivix sebab tak sanggup lagi menelan ubat hospital yang menurut beliau kesannya lebih kurang macam di kimo.
 
Habis rambut gugur, kuku pecah,badan membengkak.
 
Alhamdullilah 5 hari dari percubaan VIVIX, bengkaknya menyusut. Kulit baru mula tumbuh sedikit demi sedikit. Dan semakin banyak perubahan positif  keatas kesihatan beliau.
 
Dan telah masuk botol ketiga dengan VIVIX .Walaupun kulitnya masih lagi merah…tapi keadaan kesihatan beliau semakin membaik.
 
Psoriasis bukannya satu penyakit yang boleh terus di rawat 100%. Ianya mengambil masa. Kena sabar dan konsisten…dengan izin Allah insyaAllah tiada yang mustahil.
 
Maaf saya tidak boleh kongsi gambar beliau di sini atas sebab-sebab tertentu.
cara-rawatan-psoriasis

#2 Testimoni Psoriasis

cara-rawatan-psoriasis

#3 Testimoni Psoriasis

cara-rawatan-psoriasis

#4 Testimoni Psoriasis

cara-rawatan-psoriasis
Ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut boleh hubungi Cheta…melalui wassap dengan hanya menekan gambar di bawah..tak perlu dah nak susah-susah save number Cheta…hihihi

Alhamdullilah…memang nampak perubahan yang ketara…di samping tu kenalah jaga pemakanan juga kan…

So jika anda di luar sana yang mengalami masalah yang sama dengan Cheta ni…jangan tunggu lama…serius stress kan…confident level memang drop kita jadi segan nak jumpa orang..mana lagi time cuaca panas atau terlampau sejuk kita akan asik rasa nak mengaru bagai…betul tak..uhuhu…

Jangan biarkan masalah Psoriasis ni terlalu lama, semakin lama semakin memburuk keadaannya…
Sekadar Berkongsi Pengalaman Melawan Penyakit Psoriasis,
 
Cheta
Hp Num : 012 7555 470
ID Shaklee: 1081587
FaceBook : Shaz Eirul
 

 

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge