Kawal Kolestrol Dan Kesihatan Jantung Anda

Tahukah anda penyakit jantung merupakan punca utama kematian di Malaysia dan juga dunia. Kebiasaannya punca penyakit jantung adalah daripada kadar kolestrol yang tinggi. Apa itu kolestrol?? dan bagaimana anda boleh mengawalnya sekaligus memelihara kesihatan jantung anda.

Apa itu Kolestrol??


Kolestrol merupakan satu bahan yang lekit,seakan-akan lemak yang terdapat di dalam darah anda dan di setiap sel dalam badan anda. Sebetulnya kolestrol sangat penting untuk kesihatan anda kerana ianya di perlukan oleh badan anda untuk membuat tisu dan hormon yang tertentu.. Tetapi ,AWAS!!! sekiranya paras kolestrol dalam darah anda terlalu tinggi anda kemungkinan akan terdedah kepada risiko serangan penyakit jantung.

Jenis-Jenis Kolestrol


Terdapat beberapa jenis kolestrol,tetapi yang paling biasa di kenali ialah:-

1. Low-Density Lipoprotein atau Kolestrol LDL (Lipoprotein berketumpatan rendah atau kolestrol LKR) – Kolestrol LDL yang berlebihan akan menambahkan kolestrol dalam arteri anda dan kemungkinan menyebabkan penyakit jantung. Lebih tinggi paras LDL,lebih tinggi risiko anda untuk mendapat penyakit jantung. Itulah sebabnya kolestrol LDL sering kali dipanggil KOLESTROL JAHAT.


2. High-Density Lipoprotein atau kolestrol HDL (Lipoprotein berketumpatan tinggi atau kolestrol LKT)- Kolesrol HDL juga di kenali sebagai KOLESTROL BAIK kerana ia dipercayai menghapuskan kolestrol yang berlebihan daripada darah. Paras HDL yang tinggi seolah-olah melindungi daripada terkena risiko penyakit jantung.

3.Trigliserida – Satu lagi jenis lemak di dalam aliran darah. Seseorang yang mempunyai paras trigliserida dalam darah yang tinggi berkemungkinan juga mempunyai aras LDL yang tinggi atau paras HDL yang sangat rendah.

Shaklee mempunyai rangkaian supplemen yang boleh membantu mengawal kolestrol sekaligus memelihara kesihatan jantung anda,. Set ini lebih di kenali sebagai Set Sayangi Jantung Anda(“LOVE YOUR HEART PROGRAMME”). Manfaat dari set ini ialah:-
 1. Membantu mengurangkann risiko penyakit jantung dan strok.
 2. Membantu mengekalkan tahap kolestrol yang baik.
 3. Membantu mengekalkan tekanan darah normal.
Set Sayangi Jantung Anda (Love Your Heart Programme) terdiri daripada :-
set jantung sihat

Fungsinya :-
 • Pengambilan asid lemak omega-3 seperti AHA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. 
 • Asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.

Fungsinya:
 • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan paras kolestrol.
 • Mengalakkan kesihatan kardiovaskular
 • Menurunkan kolestrol, LDL, trigliserida dan kelikatan darah.
 • Mengurangkan Blood Clot,meningkatkan HDL , melindungi jantung dan menghalang strok dan penyakit koronari.

3.Vitamin E Complex (Klik Untuk Info Produk) 

Fungsinya:-
 • Vitamin E adalah sejenis antioksidan kuat yang boleh larut dalam lemak di mana ia menyokong kesihatan jantung, otot , dan prostat. Di samping meningkatkan fungsi paru-paru, kolon dan sistem imun badan.
Fungsinya:-
 • Pemecahan lemak dan kolestrol – Lecithin bertindak sebagai pembersih salur darah , pengambilan lecithin membantu mengemulsi dan memetabolismekan lemak, kolestrol, dan trigliserida di dalam tubuh.
 • Menghalang tekanan darah tinggi – Kerana ia mengalakkan peredaran darah.
Fungsinya:-
 • Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39 untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang optimum, menjadikan ESP sangat sesuai untuk penghidap kencing manis.
 • Protein membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan.
 • Energizing Soy Protein (ESP) mengandungi 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk menyihatkan jantung.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=676146e02384d1b95d54608ca2c60009

   ** Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Sila lihat Disclaimer

  Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin Semulajadi Shaklee anda, saya adalah pengedar sah anda seluruh Malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:-

  Nama:  Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

  Email : mahligaivitamin@yahoo.com

  Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470
  DAN

  DAN

  “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”


  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge