Khasiat & Manfaat Alfalfa kepada Kesihatan

Apa Itu Alfalfa?

Alfalfa atau nama lainnya (Medicago Sativa) adalah golongan keluarga kekacang.Tanaman ini kecil sahaja tapi mempunyai akar yang menjunam ke bawah hingga mencapai 4.5meter..haa..panjangkan akarnya…

Ok..nilah dia pokok Alfalfa ( Sila Lihat Akarnya..Panjangkan!!)

Alfalfa merupakan tanaman yang di kenali mempunyai bebagai-bagai manfaat untuk kesihatan.Tanaman ini dapat tumbuh sampai satu meter dan memiliki bunga kecil berwarna ungu. Walaupun ia kecil tapi akarnya yang menunjang kebawah memberi keistimewaan kepadanya kerana ia terkenal kerana ia tumbuhan yang tahan kekeringan.
Sistem akarnya yang cukup dalam memberikan ia kelebihan kerana alfalfa dapat menyerap pelbagai mineral yang tidak dapat di temukan di permukaan tanah.
Orang Arab memberikan menamakan Alfalfa sebagai “BAPA SEGALA TANAMAN” , kerana mereka mendapati kuda-kuda mereka yang diberi makan Alfalfa menjadi kuat dan cergas.
Alfalfa juga telah di gunakan sejak berabad-abad lamanya oleh pengubatan cina dan ayurveda.
Nutrisi Alfalfa

Alfalfa biasanya di gunakan dalam bentuk pucuk,batang,ataupun daun kering. Supplemen makanan bagi Alfalfa juga biasanya ada dalam bentuk tablet,serbuk dan juga teh.
Tanaman ini sangat kaya dengan mineral,seperti kalsium,magnesium,fosfur,kalium,protein,serat,antioksidan, dan besi. Alfalfa juga mengandungi Vitamin B,C,E dan K.
Manfaat Alfalfa

Berikut adalah beberapa manfaat Alfalfa yang boleh di perolehi untuk Kesihatan
  1. Alfalfa mampu menghilangkan dan mengendalikan kolestrol jahat yang berada dalam tubuh. Ia juga mampu mencegah pembentukkan plak di dinding arteri sehingga mengurangi kemungkinan penyakit jantung dan strok.
  2. Alfalfa mampu menurunkan kadar gula dalam darah,ia sangat bagus untuk pesakit diabetis.
  3. Sifatnya yang diuretik mampu menghilangkan lebihan air dalam tubuh.
  4. Sangat mampu mengurangi gejala menapouse kerana di dalam Alfalfa terdapat sebahagian zat yang bertindak sebagai Estrogen.
  5. Sangat efektif untuk mengubati penyakit Asma dan juga masalah pernafasan yang lain.
  6. Alfalfa juga di kenali sebagai agen detok terbaik,dan sangat bagus untuk mengubati masalah sembelit.Ia juga sangat di percayai boleh mengurangkan sakit-sakit sendi dan otot.

Alfalfa Complex Shaklee

Di Shaklee kami juga menyedikan supplement Alfalfa dalam bentuk tablet yang mudah untuk di telan. Terdapat dalam dua botol saiz besar(700 tablet) dan kecil.(330 tablet). Sempena kedatangan tahun baru Shaklee menawarkan harga diskaun untuk Alfalfa Complex ni..cepat..cepat rebut peluang terhad ini..selagi stok masih ada..
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama: Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge