Penyakit Jantung, Bagaimana Cara Mencegahnya??

Penyakit Jantung tersenarai sebagai penyakit pembunuh nombor satu di dunia,dan di anggap “musuh nombor satu” dalam kehidupan yang paling di takuti. Penyakit jantung bukan lagi menjadi pembunuh misteri kerana ia telah menduduki tempat teratas sekali.
                                               

Faktor Penyumbang Kepada Penyakit Jantung

 • Paras Kolestrol yang tinggi
 • Diabetes
 • Hipertensi
 • Kegemukkan
 • Merokok
 • Kurang Melakukan Senaman
 • Faktor Jantina
 • Proses Penuaan
Ya..terlalu banyak faktor-fator yang menyumbang kepada penyakit jantung tetapi anda tidak perlu khuatir kerana kebanyakkan pakar kesihatan mengatakan penyakit jantung dan strok boleh di cegah dengan mengamalkan
 •  Gaya Hidup Sihat, 
 • Pengambilan Vitamin atau Supplemen Yang Berkualiti Tinggi,
 • Senaman Secara Teratur, 
 • Tidak Merokok 
 •  Memastikkan berat badan di tahap yang ideal.

Coenzyme Q10 atau CoQ10 merupakan salah satu supplement yang penting untuk kesihatan jantung kita.
                                         

Apa itu Coenzyme Q10 (CoQ10) dan mengapa ia penting untuk Mencegah Penyakit Jantung?

Coenzyme di ertikan sebagai bahan yang penting dalam fungsi enzyme yang besar dan kompleks,Ketiadaan Coenzyme akan membuatkan enzyme tidak boleh menjalankan tugasnya denga betul.Coenzyme juga di kenali sebagai ubiquinone, di ambil dari perkataan bahasa inggeris ubiquitous yang bermakna ” di dapati di mana-mana”.Ia di dapati secara semulajadi di dalam sel-sel badan kita.
Coenzym Q10 (CoQ10) juga berfungsi sebagai antioksidan,yang mana antioksidan ini melindungi tubuh badandaripada kerosakkan yang di sebabkan oleh radikal bebas. Coenzyem Q10(CoQ10) secara semulajadinya memang ada dalam sumber makanan harian kita,tetapi dalam kuantiti yang sedikit. Ia di jumpai di dalam hati,hempedu,dan buah pinggang dan juga di dalam daging,minyak soya,sardin ikan mackerel dan juga kekacang.
CoQ10 menghasilkan tenaganya sendiri untuk kekal berfungsi. Untuk menghasilkan tenaga ini, Sel-sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien ini kemudiannya terurai dan di tukarkan kepada tenaga,proses ini memerlukan CoQ10 sebagai pencetus tenaga.
Proses ini berlaku berulang kali pada setiap saat bagi membolehkan jantung terus berdegup & membolehkan organ-organ dalam tubuh berfungsi bagi menbekalkankan tenaga yang berterusan. Tanpa CoQ10 sel-sel lain tidak dapat menghasilkan tenaga dan  organ tubuh lain tidak dapat berfungsi dengan baik bagi menyokong kehidupan yang sihat.
                                     
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5f166bff56d6b9e02e5351478ee99f49

  Jom kita tengok, macam mana CoQ10 ni baik untuk jantung..antara kepentingannya adalah:

 • Dapat membantu mengukuhkan otot-otot jantung,
 • Menyokong keupayaan mengepam darah,
 • Memperbaiki peredaran darah ke seluruh tubuh,
 • Menyokong pertalian antara saluran darah (paras tekanan darah akan sihat/normal),
 • Bertindak sebagai antioksidan kuat dan membantu arteri (menangani masalah pengoksidaan LDL dan memudahkan pengaliran darah,
Semua ini membantu menyokong fungsi saluran darah, termasuk pengaliran darah ke jantung.
Berapa Banyak Tubuh Kita Perlukan  CoQ10?

          Sehari kita memerlukan sebanyak 10mg CoQ10 sehari, tapi jika kita semak kemabali cara  pemakanan kita, rasanya cukup tak pengambilan sehari? Kalau rujuk jadual kat sebelah, memang tidak cukup, tambahan pula keupayaan badan menghasilkan CoQ10 ni menurun berikutan peningkatan usia. Paling tinggi masa kita umur 20tahun, apa yang akan terjadi selepas 20tahun.. bayangkan masa umur 40 tahun, badan kita mampu hasilkan 68.2% daripada jumlah masa umur kita 20tahun.

Selain tu, faktor pemakanan yang tak seimbang, pendedahan terhadap radikal bebas, penggunaan ubat rendahkan kolesterol, boleh mengurangkan tahap CoQ10 dalam badan kita. Jadi..pengambilan suplemen boleh bantu 😉
Kami juga mempunyai rangkaian produk Shaklee lain yang meyokong kesihatan jantung.Sila Klik link di bawah untuk 

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=676146e02384d1b95d54608ca2c60009

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama: Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Comment

Your email address will not be published.