Perbezaan di antara Vitamin Semulajadi dan Vitamin Sintetik.

Apakah perbezaan ketara yang terdapat dalam Vitamin Semulajadi dan Vitamin Sintetik?..

Sejujurnya saya tidak pernah terfikir yang vitamin ni ada semulajadi dan sintetik, bagi saya semua vitamin itu sama sahaja,bezanya mungkin hanya pada jenama dan harganya..ohh..sungguh saya kekurangan info.

Namun sejak bergelumang dengan dunia Shaklee, baru saya menyedari yang vitamin terdapat dua jenis iaitu Semulajadi dan sintetik. Yang mana satu pilihan saya??? Tentulah Vitamin semulajadi Shaklee yang di hasilkan 100% semulajadi, lagipun motto Shaklee sendiri sudah jelas “Always Safe , Always Work , Always Green “. Haaa… Green tu kan!!!..

Jom saya kongsikan info Perbezaan antara Vitamin Semulajadi dan Vitamin Sintetik

1.Penghasilan

Vitamin SemulajadiVitamin semulajadi di hasilkan daripada ekstrak bahan-bahan semulajadi itu sendiri.Contohnya vitamin C di ekstrak daripada limau.
Vitamin Sintetik – Dihasilkan dari manupulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik ( vitamin C) mempunyai formula empirik C6H806, jadi gabungan dari molekul-molekul karbon ,hidrogen dan oksigen ini boleh di hasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.
2. Keserasian pada tubuh badan.

Vitamin SemulajadiIa tidak mendatangkan kesan sampingan kepada tubuh badan kita kerana ia di hasilkan dari bahan-bahan  makanan kita,dan kesannya ia akan bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh.
Vitamin Sintetik – walaupun formulanya hampir sama, namun ia tetap tidak sama dengan vitamin semulajadi apatah lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya bukan dari sumber makanan. Jangan ada yang pengsan pula kalau saya katakan tar yang di gunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik!
3. Harga 

Vitamin Semulajadi Sememangnya lebih mahal kerana penghasilanya dari bahan-bahan semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin Sintetik – Biasanya lebih murah dan adakala hanya di beri percuma saja.
4. Kesan kepada tubuh badan

Vitamin Semulajadi mengambil intipati dari bahan-bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan-bahan yang perlu,walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium ,vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak di serap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin Sintetik – oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu,maka kebanyakkan vitamin sintetik datang dalam bentuk ‘solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita perlu mengambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin-vitamin lain,yang memerlukan “kawan” untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
5. Kesan jangka panjang 

Vitamin Semulajaditidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan-bahan semulajadi.
Vitamin Sintetik – mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan-bahan yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manupulasi kimia yang di lakukan dalam proses penghasilannya.

Jadi bagaimana sekarang sudah jelas kan perbezaan antara vitamin Semulajadi dan vitamin sintetik, tidak salah laburkan sedikit wang untuk mendapatkan vitamin semulajadi yang ternyata LEBIH BERKESAN dan SELAMAT. Wang boleh di cari namun kesihatan????…
Jika anda ingin berjimat untuk mendapatkan Vitamin Semulajadi anda, anda boleh mendaftar keahlian daripada saya, bukan hanya anda dapat menjimatkan wang bahkan anda akan mendapat pelbagai insentif dan kelebihan lain sekiranya anda mendaftar sebagai ahli.
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan  boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama:  Mahligai Vitamin @ Eita (ID SHAKLEE:1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge