psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

Psoriasis Penyakit Kulit Yang Hilang Timbul.Ketahui Cara Mengawalnya.

Setakat ini, penyakit Psoriasis di kategorikan sebagai penyakit auto imun yang menyebabkan kulit pesakit itu,kemerahan, bersisik putih serta menimbulkan kegatalan yang amat sangat. Psoriasis penyakit kulit yang hilang timbul dalam sepanjang kitaran hidup pesakitnya, memang sukar untuk menyembuhkan.

Penyakit kulit psoriasis akan timbul bila imun sistem pesakit itu di level yang rendah ataupun pesakit itu dalam keadaan stress yang teramat sangat.

Cara Mengawal Psoriasis

Penyakit Psoriasis sememangnya tidak boleh sembuh 100%, ia perlukan masa ,kesabaran yang tinggi. Pesakit Psoriasis kebiasaannya sangat tertekan, berasa rendah diri untuk bergaul dengan kebanyakkan orang di sebabkan faktor kulit mereka sendiri.

Ini kerana masyarakat yang tidak memahami akan penyakit ini,lebih mudah untuk memandang pesakit psoriasis ini dengan pandangan jijik.

Sebenarnya masyarakat perlu tahu,bahawa penyakit kulit Psoriasis ini tidak berjangkit kepada orang lain. Ia cuma boleh merebak ke kawasan kulit lain pesakit itu sendiri di sebabkan sistem imun yang rendah.

Ada Beberapa Cara Untuk Mengawal Penyakit Psoriasis;

  1. Mengawal stress
  2. Jaga kelembapan Kulit
  3. Jaga pemakanan
  4. Dapatkan sumber Vitamin D semulajadi.
  5. Amalkan supplement untuk berikan nutrisi dari dalam.

1. Mengawal Stress

Pesakit Psoriasis perlu memahami semakin stress kita,semakin simptom Psoriasis itu muncul dan makin memburukkan keadaan.

Walau agak susah untuk berada dalam keadaan tenang, tapi cubalah sedaya upaya. Cheta faham, menahan diri dari mengaru itu saja dan menimbulkan tahap stress level tinggi.

psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

Cuba untuk bersenam, belajar teknik-teknik pernafasan seperti Yoga ambil udara segar di luar, stress yang terkawal membantu mengawal Psoriasis.

2. Jaga Kelembapan Kulit

Kulit pesakit Psoriasis akan bertambah teruk jika ia berada dalam keadaan kering. Bila kulit dalam keadaan kering, ia akan merekah dan menyebabkan timbulnya rasa gatal dan kemerah-merahan berserta sisik putih keperakkan yang timbul.

Sebab itu sangat penting untuk pastikan kulit sentiasa lembap terutamanya selepas mandi. Pilih lotion yang anti-radang, pengalaman sendiri Cheta lebih suka untuk meletakkan Vitamin E pada effected area tu.

Korang bolehlah cuba dulu,mana yang sesuai sebab dari pembacaan ada yang cadangkan minyak kelapa, body butter lotion pun ada.

Sebab itu juga psoriasis penyakit kulit yang hilang timbul, sekejap ok sekejap tak dah macam chipsmore pun ada..huhu

Sebelum cuba apa-apa lotion tu,korang test dulu ambil lotion tu sikit dan sapu biarkan beberapa saat, kalau tak ada gatal-gatal ke merah-merah timbul maknanya korang sesuailah dengan lotion tu..

BACA SINI>> VITAMIN SAKIT KULIT PSORIASIS MEMBANTU KULIT KEMBALI LICIN

3. Jaga Pemakanan

Elakkan dari makan makanan yang boleh menimbulkan rasa gatal, apa yang Cheta buat Cheta akan..

  • Elakkan makanan laut serta ikan-ikan yang gatal.
  • Elakkan ayam (Ayam pun boleh buat gatal tau..huhu)
  • Kurangkan pengambilan gula putih
  • Elakkan gluten,gluten ni ada dalam tepung gandum so kuih-kuih ke roti tu sedaya mungkin mengelak..
  • Elakkan makanan pedas dan berminyak.

Semua orang tak sama, cubalah dia kena try and test..hihihi…janji kita tuan badan kena kenal pasti mana yang ok dan mana yang tak…Catatkan setiap perubahan tu.

4. Dapatkan Sumber Vitamin D Semulajadi

Yang ni ada kajian mengatakan dengan mendapatkan sekurang-kurangnya cahaya matahari selama 20 minit setiap hari membantu mengurangkan simptom psoriasis, kerana cahaya matahari menambahkan tahap level vitamin D dalam badan.

Kajian mengatakan Vitamin D membantu memperlahankan aktiviti sel kulit yang cepat. Vitamin D juga membantu mengurangkan plak putih dan ketebalan kulit yang bersisik, ia juga membantu meningkatkan imun sistem.

Alternatif jika anda tidak mahu berjemur di bawah terik matahari ialah dengan meningkatkan pengambilan Vitamin D anda.

5.Amalkan Supplemen Untuk Nutrisi Dari Dalam

Walaupun ternyata penyakit Psoriasis sukar untuk di sembuhkan, tapi kita boleh membantu pesakit psoriasis ini untuk mengawal simptom Psoriasis tu dari terus merebak ke kawasan badan yang lain.

Ingat yer…Psoriasis penyakit kulit yang hilang timbul tapi ia bukan penyakit yang berjangkit.

Apa Yang Cheta Amalkan Untuk Mengawal Penyakit Psoriasis Ini;

psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

1)Vivix

Supplemen resveratrol tinggi dengan anti-oksidan bertindak dengan 4 cara iaitu:

1)Membantu Pembaikkan sel ( Mencegah Keradangan)
2)Perlindungan Sel( melindungi dari pembentukkan AGE protein)
3)Menguatkan tenaga sel ( tingkatkan penghasilan mitokondria)
4)Serta meningkatkan prestasi sel

2)ESP

Membantu pertumbuhan sel kulit baru yang lebih sihat

3)Omega Guard

Bersifat anti radang. Membantu mengurangkan radang kulit psoriasis dan ekzema.

4)Vitamin C

Antioksidan dan membantu menghasilkan kolagen untuk kulit lebih sihat.

5) B Complex

Penenang Saraf, anti Stress. Tekanan punca utama simptom penyakit Psoriasis menjadi semakin teruk.

6)Vitamin E

Selain makan, Cheta picit untuk di sapukan pada kulit yang effected, ia boleh memberikan kelembapan dan mengelakkan kulit menjadi kering.Selenium yg terdapat dalam Vitamin E membantu melindungi kesan oxidative stress.

7)OsteMatrik dan Vitamin D

Membantu plak menipis dan menjadikan kulit kurang berkerak

8)Vitalea Multivitamin

Kromium yang terdapat di dalam vitalea membantu mengawal ketagihan gula putih yang berlebihan. Gula putih menyebabkan simptom Psoriasis menjadi aktif.

9)GLA Complex

Evening Primrose Oil yang terdapat di dalam GLA membantu menstabilkan hormon dan membantu untuk menghasilkan kulit yang sentiasa lembap dan sihat.

BACA SINI >>PETUA TURUNKAN BACAAN KENCING MANIS

Pengalaman Mereka Yang Telah Mencuba

 psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

 psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

 

 psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

Set ini bernilai RM1407.63 jika anda inginkan diskaun 15-25% hubungilah saya untuk berdaftar menjadi ahli Shaklee…bukan sahaja anda lebih untung bahkan anda juga sudah layak untuk menerima Cash Bonus…haaa kan lebih berganda untung tu kan…

Ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut boleh hubungi Cheta…melalui wassap dengan hanya menekan gambar di bawah..tak perlu dah nak susah-susah save number Cheta…hihihi


 psoriasis-penyakit-kulit-yang-hilang-timbul

Sekadar Berkongsi Pengalaman Melawan Penyakit Psoriasis;

Cheta

Hp/Call/Wasap: 012.7555.470

ID Shaklee: 1081587

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge