Resepi Laksa Johor Merecik Pasti Sedap

Laksa Johor ni memang faveret Cheta anak beranak, dah nama pun orang johor kan..mestilah sokong laksa johor  😆

Kalau ica ni memang suka lah menu laksa ni…cuma si inas nilah tak berapa nak layan sangat mee..mee ni..mesti cari nasi juga…??..tak pelah inas senang je..nasi dengan telur dadar ,kicap pun dia layan je.. janji nasi kan… kalau syifa dia tak kisah…dia bedal je…hihi…

resepi laksa johor

 

Ok jom kita check bahan² nya:-

1 Paket Spaggeti
1Kg ikan kembung /ikan parang atau apa² ikan fresh..
3-4 Cawan Santan pekat
Garam
Bahan Perasa

Bahan Untuk Di kisar:
3 batang serai
2inci lengkuas
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar ketumbar
3 Biji bawang besar (potong dadu size sederhana)
1 labu bawang putih
lada kering 2 genggam ( Kalau rasa nak pedas, boleh lebihkan lada)
Kelapa parut 2 genggam

Ulam-Ulaman

Kacang panjang
Timun
Bawang Holland
Taugeh
Daun kesum/selasih
Limau kasturi

Sambal Belacan

Lada Merah 3,4 tangkai
Belacan bakar
limau kasturi
bahan perasa

Cara-caranya:-

1) Bersihkan ikan rebus…bila dah mendidih tutup api…sejukkan dulu barulah leraikan isi²nya( jangan panas² korang dok celup tangan nak amik isi ikan tu hahaa melecur laak kang)…..air rebusan ikan tu jangan buang tau…

resepi laksa johor

   Cheta pakai ikan kembung

Blender isi ikan tu mengunakan air rebusan ikan tu tadi..

Dah blender masuk je terus dalam periuk yg korang nak masak tu..tak payah idup api dapur dulu…

2) Ini tips dari Mak Cheta…katanya sebelum blend bahan² kisar tu kan…eloknya korang sangai dulu…Mak kata untuk naikkan aroma bau dia tu nanti…

tapi jangan sangai sampai hangus lak..kang lain lak aroma yang naik..?? 😆

resepi laksa johor

Sangai dulu bahan-bahannya barulah blender.

 

resepi laksa johor

     Pekat kan bila dah kisar ni…

3) Dah boleh lah dah nak hidupkan api…pastu masukkan je santan pekat tadi…tunggu mendidih masukkan lah garam n bahan perasa…

4) Sambal belacan tu korang tumbuklah pakai lesung batu tu..bior legend sikit..kalau blend tak sedap jadinya..perah air limau kasturi sikit..perisakan…siap

Ehhh…lupa plak…?? korang jangan lupa lak rebus spaggeti tu…Masukkan minyak sikit supaya spagetti tak melekat antara satu sama lain…dan sedikit garam juga..

Bila spaggeti dah masak..toskan dan alirkan bawah air..supaya spaggeti tak overcooked..

resepi laksa johor

Bila dah siap semuanya..ni bolehlah potong² bahan² ulamannya..kalau ikutkan potongan timun dalam laksa johor yang sebenar dia kena potong nipis²…

Cheta pun tak pass nak buat gitu..asik putus² je..hihihi…

 

resepi laksa johor

 Gambar ni Cheta amik dr google je…cam tulah rupanya kena potong timun utk laksa johor.

Manakala spagetti pulak…kebiasaannya diaorang akan gulung² dulu guna garfu…bersenilah kekdahnya…supaya time berhidang tu nampak ler cantik tersusun…

 

resepi laksa johor

  Gambar dari goggle juga…cantik kan diaorang susun² gitu…

Cheta tak de sempat nya nak buat gitu…?? gedebuk terus masuk pinggan…ulam²..perah limau,letak sambal belacan…ngaaap je terusss…muahahahhaha….

Errkkk…alhamdullilah…hahaha senang

 

resepi laksa johor

    Ni Cheta punya…hahaha kan gedebuk je terus dalam pinggan..??

Senang je kan buat dia…main campak-campak je pun dah siap….laksa johor ni time raya pun jadi salah satu hidangan utama tau…boleh lah kalau nak praktis² dulu..

Selamat Mencuba… 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge