Sayur-sayuran VS Supplement

Sayur-sayuran VS Supplement
+++++++++++++++++++++++++

” Eh tak pelah dik akak hari-hari masak sayur tau..tak payah lah makan-makan supplement ni…dah cukup dah nutrisi akak pun..??“..

Eh…eh over confident tau akak ni….yakin ker Sayur akak tu cukup nutrisi???..

Akak masak sayur macamana?? STIM je ke?? Berapa lama?? Ke goreng-goreng..eh kangkung masak belacan pun sodapp kan…hehhe…aduiiii..kak oiii…

Masa kita beli sayur tu pn sure kita pilih yg daunnya cantik2 kan…

“eh..mestilah..kenapa nak beli daun yg rosak pulak ?“…

Kak..daun yg banyak cantik tu..means dia ada sembur pestisid..racun serangga utk elak serangga2 merosakkan tanaman diaorg..

ini bukan zaman nenek moyang kita yg pakai baja semulajadi..baja taik ayam…taik kambing semua tu..

Pastu zaman dulu kala..mana lah nak jumpa minyak semua nak mengoreng kan..semua jenis pun main celur-celur..rebus je kan…sebab tu dedulu org tua sihat2..awet muda..

makan makanan tanpa MSG,tanpa perisa tambahan, hidup tanpa racun serangga…sayur dan ulam-ulaman pun tanam sendiri je belakang rumah kan…

Berkebun, bertani pulak tu kan…habis baju basah dek peluh…korang hadoo??? setitis peluh pun korang dah rimas…cecepat masuk aircond kan…

Kalau ko makan sayur organik, ok akak boleh terima ko tak nak makan supplement…tapi kena make sure ko masak dengan cara betul lak..jangan dah beli mahal2 ko masak main bedal je pulak…

Hancur nutrien dalam tu….

Hemm….key point di sini…sayur kena makan, supplement pun kena makan..sbb apa..supplement menampung lompong2 nutrien dalam badan ko tu dik…

Hemm…kalau ko rasa nak supplement meh whatsapp akak dik…akak jual the best supplement in the world..ada yg usia lebih 100 tahun tau..

Haaa..bukan jenis yg ari ni timbul..2,3 bulan lepas tu gulung tikar…haisshh..akak takut dik nak telan-telan supplement gitu..takut-takut dengan akak sekali nanti yang “telan dek bumi” ??….opsss..

#gt12 #ptstim9 #shakleeeffect #tsunamishaklee#landmarkstudy


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge