Ubat Buang Angin Dalam Badan Selepas Bersalin Semudah ABC

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera pada semua pembaca Mahligaivitamin.com..

Alhamdullilah…saya dah pun selamat melahirkan Puteri Ketiga saya pada 25/4/2015 secara pembedahan..huhuhu emergency czer yer..nanti saya kongsikan pengalaman czer saya dan juga pengalaman saya “berkampung” di Hospital Sultanah Aminah (HSA) selama 12 hari…

Apa yang saya nak kongsikan di sini hari ni adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri mengunakan Ubat Buang Angin yang sangat simple pengunaannya semudah ABC jer…

ubat buang angin selepas bersalin

Almaklumlah menjadi kebiasaan wanita lepas bersalin nikan mempunyai masalah angin dalam badan…saya mula rasa badan berangin dan tak selesa pada hari kedua selepas pembedahan…perut rasa kembung..tak sedawa apatah lagi nak kentut kan…saya mula rasa angin tu dah naik kat kepala, pening yang amat sangat, dan rasa sangat mual2 dan saya kerap kali muntah….


Sebelum..saya ni membebel lebih lanjut…ibu-ibu semua ni tau ke apa makanan yg boleh menyebabkan badan kita berangin????Haa…. tau ker?? ok meh saya list kan beberapa makanan yang boleh menyumbangkan angin dalam badan kita…


1) Kekacang 

2) Sayuran seperti :      
          a) Brokoli       
          b) Kobis       
          c) Taugeh      
          d) Bawang       
          e) Asparagus       
          f) Bendi      
         g) Terung 

3) Buah-buahan seperti :      
        a) Pear       
        b) Apple       
        c) Peach 

4) Bijirin seperti :       
       a) Cereal      
       b) Roti gandum 

5) Minuman ringan dan jus buah 

6) Susu dan produk daripada susu dan keju 

5) Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti       
       a) Roti       
       b) Bijirin       
       c) Sos salad

 6) Makanan bertepung 

7) Pemakanan~ Jadual makan tidak teratur, pengambilan makanan yang memberi tindakbalas ‘alahan’ seperti:- 
      a)nangka
      b) labu
      c) mee kuning
      d) daging beku 
      e) kafein dan minuman soda(bergas). 

8) Perubahan emosi~ ‘Emotional outbursts’, dari tenang menjadi marah dan dari tenang ke sedih. 

**(Nota; angin berpunca dari perubahan emosi sukar keluar dari badan) 

Haa…dah tau kan makanan dan minuman yang menyebabkan badan kita berangin…^__^..jujur ku katakan memang ku bedal kebanyakkan makanan di atas..al maklumlah berkampung di hospital..so “no choice” makan jelah kalau tak lapar nanti..huhu…patutlah badan ku berangin..

Klik Jika Ingin Mengetahui Tanda-Tanda Angin Dalam Badan 

Ok meh kita sambung ceritera saya tadi…hehehe….Biasa kalau sehari lepas bersalin kan doktor akan tanya dah kencing???…dah buang air besar?? dah kentut???  ^__^ hehe… kalau dulukan masa bersalin normal saya suka ngelat cakap jer semua dah..padahal belum pun paling biasa pun memang belum buang air besar pun dekat hospital..yerlah..ngeri tu..masa anak sulung dulu jahitan kan banyak..nak yak..yak.. tu memang pengalaman paling ngeri lah.. sebab apa saya ngelat..sebab excited nak kuar wad cepat-cepat…hehe..

Tapi di sebabkan kali ni bersalin secara czer..saya jadi takut-takut nak ngelat..yerlah perut kena belah tu..ngeri woo…kan jadi apa-apa kemudian hari saya gak yang susah kan.. so memang sejujurnya saya cakap saya belum kentut lagi..

Hati dah mula risau…ada yang tak kena ke ni..pastu masa hubby datang wad..cakap ngan dia yang saya rasa berangin satu badan pastu perut terasa kembung dan paling penting saya tak kentut2..lagi..

Hubby kata lahh…kenapa nak susah hati pulak..lupa ker yang Peppermint Ginger Plus kan ada…terus hubby amik Peppermint Ginger Plus dari beg galas dia..kalau semua nak tahu kemana saja pergi hubby akan bawa Peppermint ni sebab hubby pun jenis banyak angin dalam badan….boleh baca entry ni…

Huhuhu….macamana boleh terlupa pasal Peppermint Ginger ni saya pun tak tahu….saya pun tanpa berlengah lagi terus capai je Peppermint tu..buka tutup botol amik 3 biji dan telan…hehehe..lega rasa sejuk je rasa masuk dalam tekak ni..sebab Peppermint ni ada gabungan Pudina tau.sebabb tu rasa berangin nyaman je masuk dalam tekak…

Kalau nak tahu Peppermint ni juga boleh di jadikkan minuman juga, just rendam 3 biji dalam air panas…dan minum..mesti lega….

Tak sampai setengah jam lepas telan tu…terus saya sedawa dan juga terkentut-kentut…uish lega tau….rasa ringan je badan dan juga kepala ni tak ler rasa pening kepala…dan dengan bangganya bbila doktor datang check saya cakap…doc saya dah kentut-kentut ni banyak kali…hehehe…  ^___^

So pada ibu-ibu lepas bersalin yang mempunyai masalah angin dalam badan..dan tidak berapa gemarkan minum air rebusan halia..boleh lah cuba ambil Peppermint Ginger Plus ni…insyaAllah..sangat mujarab..dan ia juga semudah ABC…

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama: Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470



“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge