Vitamin Ibu Hamil – Shaklee Pilihan Terbaik

Pengalaman Sendiri

Sewaktu saya di sahkan hamil anak sulung,perasaan waktu itu tidak dapat di gambarkan betapa gembiranya hati ini,masyaAllah sungguh teruja sampaikan saya test upt berulang-ulang kali seakan tidak percayakan result yang keluar dari UPT tersebut..hehe anak sulung lah katakan.. saya pasti anda juga pernah merasakan perasaan yang sama seperti saya . Hem biasalah dah tau tu,saya ke klinik seorang diri untuk mengesahkan kehamilan saya, mana suami saya?? hehe beliau seorang seafarer jadi saya kena lebih berdikari..so macam biasalah bila doktor dah sahkan saya hamil,saya pun telah di berikan Vitamin ibu hamil, yang terdiri daripada asid folik,zat besi,dan kalsium.

Antara vitamin untuk ibu hamil yang di bekalkan adalah asid folik. Kenapa asid folik itu menjadi vitamin ibu hamil yang sangat penting?? Kerana asid folik boleh mengurangkan masalah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan saraf seperti spina bifida dan neural tube defect. Teramatlah mustahil untuk mengharapkan ibu hamil mendapatkan asid folik melalui pemakanan lebih-lebih lagi ibu hamil yang mengalami alahan yang sangat teruk.

Makanan yang mengandungi asid folik ialah sayur-sayuran berdaun hijau,kekacang, buah-buahan sitrus dan banyak lagi makanan yang di perkayakan (fortified food)

Namun di antara ketiga-tiga vitamin ibu hamil yang di bekalkan oleh klinik kesihatan (KK), tekak saya paling tak boleh terima pil zat besi..bau dia masyaAllah…pening pala saya..dan walaupun nurse di KK menasihati saya untuk menelannya bersama-sama dengan pisang..namun saya tetap tidak boleh terima..kalau di paksa juga pasti muntah akhirnya…

Tahukah Anda??

Wanita yang merancang untuk hamil sangat di galakkan untuk mengambil asid folik sehingga 400mcg sehari kerana kebiasaannya Neural Tube Defect terjadi dalam 28 hari bayi di senyawakan,dan kebiasaannya ibu itu sendiri tidak menyedari bahawa dirinya telah hamil. Manakala bagi ibu yang mempunyai sejarah pernah melahirkan anak yang mengalami Neural Tube Defect perlu mengambil 5mg asid folik sehari.dan pengambilan wajib di teruskan sekurang-kurangnya hingga minggu ke 12 kehamilan.

Zat besi pula fungsinya untuk membantu aliran darah dalam kedua-dua ibu dan bayi untuk membawa oksigen.

Manakala kalsium sangat penting untuk ibu hamil kerana ia sangat membantu menghalang ibu hamil kehilangan kepadatan tulang sendiri ,jika ini terjadi ia akan mengundang gejala osteoporosis pada masa akan datang. Ini di sebabkan bayi banyak mengunakkan kalsium untuk membentuk tulangnya sendiri semasa di dalam rahim.

Berikut adalah kandungan yang terdapat dalam vitamin ibu hamil. Sila cek dengan doktor O&G anda

  • 400 mikrogram (mcg) asid folik
  • 400 IU Vitamin D
  • 200 hingga 300 miligram (mg) kalsium
  • 70mg  vitamin C
  • 3mg thiamine
  • 2 mg riboflavin
  • 20mg niasin
  • 6mcg vitamin B12
  • 10mg vitamin E
  • 15mg zink
  • 17 mg besi

Doktor kebiasaannya akan membekalkan vitamin ibu hamil yang berbeza- beza mengikut keadaan ibu hamil tersebut.Cuma ibu hamil perlu lebih berhati-hati kerana vitamin ibu hamil yang di bekalkan kemungkinan besar adalah vitamin sintetik dan bukannya vitamin  organik.

Di Shaklee, sudah cukup di kenali dengan rangkain Vitamin Ibu Bersalin dan Vitamin Ibu Menyusu,Malahan Set Ibu Hamil Shaklee juga makin di kenali ramai.

Ok banyak dah saya bebel-bebel ni..mari saya teruskan dengan penerangan tentang Set Vitamin Untuk Ibu Hamil.

set ibu hamil

1. Vitalea Multivitamin – Mengandungi kesemua keperluan asas untuk nutrisi tubuh yang optimum
2Vitamin C Sustained Relesed – Memperbaiki sel-sel tubuh badan dan sel-sel DNA yang baik
3. B-Complex – Mengurangkan loya,membekalkan asid folik dan mengurangkan stress
4.Kalsium Ostematrik – Membekalkan kalsium yang mencukupi untuk ibu mengandung,dan menyokong pertumbuhan gigi dan tulang bayi yang di kandung.
5.Energizing Soy Protein – Memberi tenaga kepada ibu hamil
6. Omega Guard – Kaya dengan EPA dan DHA untuk membantu perkembangan retina mata bayi untuk trimester ke 2 dan perkembangan otak bayi untuk trimester ke 3.

Jom kita baca testimoni-testimoni pengguna Set Vitamin Untuk Ibu Hamil.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=56e7e29610248ec3c12ceacaa97bb699
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee anda,saya adalah  wakil pengedar sah anda seluruh malaysia. Sebarang pertanyaan boleh di buat dengan menghubungi saya di talian berikut:

Nama: Mahligai Vitamin @ Eita (ID 1081587)

Emel: mahligaivitamin@yahoo.com

Phone/Message/WhatsApp: 012-7555470



“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee?? Hubungi saya juga!!.Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan !. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih di perlukan !. Dan anda juga akan di jemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge